Bezoek Edingen

Combineer je bezoek aan de Lumineuze Nachten met een bezoek aan de stad Edingen. Weet je niet goed waar te beginnen? Hier helpen we je op weg.

Enghien ligt op 30 kilometer van Brussel en 50 van Rijsel en heeft zijn middeleeuwse karakter behouden. De stad kan worden bewonderd door zijn smalle straatjes met gebouwen uit de 17e en 18e eeuw en vele opmerkelijke gevels. Het erfgoed van Edingen is rijk aan monumenten en gebouwen die getuigen van het prestigieuze verleden van de stad van de "Titjes" (bijnaam van de inwoners van Edingen, die zijn naam ontleent aan Sint-Jan de Doper, patroonheilige van de stad).

Het park van Edingen, met een oppervlakte van 182 ha, ligt in het hart van de stad en is de trots van de inwoners van Edingen. Deze uitzonderlijke tuin, nu geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië, werd in de 17de eeuw beschouwd als een van de mooiste tuinen van Europa.

Enghien Drone

Of u nu alleen bent, met een groep, met familie of met vrienden, in Edingen vindt u altijd wel iets wat u bezighoudt. Het recreatiecentrum Nautisport (met zijn recreatiezwembad) of de Golfclub van Edingen zullen u met plezier ontvangen voor een dagje uit.

Drone Parc d'EnghienPavillion - Parc d'EnghienPavillion Parc d'Enghien
Jardin des fleurs - Parc d'Enghien

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de toeristische dienst: 02/397.10.20 of tourisme@enghien-edingen.be.

Het Pays des Collines of het ‘Land van de Heuvels’ ligt net over de taalgrens met Vlaanderen (Vlaamse Ardennen). Aan de hand van de mooiste wandel- en fietsroutes ontdek je het prachtig landschap van deze streek. Breng een bezoekje aan een van de lokale brouwerijen of een bijzonder kasteel. Snuif de sfeer op in gezellige steden als Ath en Edingen of maak een daguitstap naar het geliefde Pairi Daiza. Tip: controleer de openingstijden en sluitingsdagen voor vertrek

Sint-Martinusbasiliek  (op 18 km, 19 minuten)

Wanneer je de basiliek bezoekt, maak je niet alleen kennis met de rijke geschiedenis van Halle, je kan er ook enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis bewonderen.

Je vindt er de kanonballen die Onze-Lieve-Vrouw van Halle volgens een legende in 1489 zou hebben opgevangen in haar mantel om Halle te beschermen tegen de belegeraar Filips Van Kleef. Luister naar de verhalen die de vele glasramen vertellen en kom te weten hoe Halle dankzij haar zwarte miraculeuze Onze-Lieve-Vrouw uitgroeide tot bedevaartsoord. Ontdek er de unieke 14de-eeuwse apostelbeelden en beeld je in hoe de priester in vroegere tijden zijn parochianen toesprak vanop de barokke preekstoel uit de 17de eeuw.

Bewonder in de Trazegniekapel het albasten retabel uit 1533 in renaissancestijl van de hand van Jan Mone en sta stil bij de graftombe van Joachim, zoon van Lodewijk XI. Vergeet vooral de prachtige doopkapel met de doopvont in geslagen koper uit 1446 niet te bezoeken. Zet ook zeker de schatkamer op je verlanglijst en bezichtig de vele koninklijke geschenken en een mysterieuze eeuwenoude boomstronk!

Adres: Grote Markt 21, 1500 Halle
Meer info op de website  https://www.visithalle.be/nl/sint-martinusbasiliek/historiek

Hôpital Notre-Dame à la Rose (op 20 km, 18 minuten)

Een korting van 20% op de toegangsprijs van het museum op vertoon van het ticket “De Lumineuze Nachten” !

Het Hôpital Notre-Dame à la Rose is de topattractie van Lessen (Lessines). In 1242 werd hier een Hôtel-Dieu gesticht om armen en zieken op te vangen. Uiteraard werd er een klooster en barokke kapel bij de ziekenzaal gebouwd. Daar kwam later ook nog een unieke kruidentuin bij.

Het was niet zo vanzelfsprekend dat een zieke of arme zomaar binnen genomen werd. Men moest eerst biechten alvorens ze werden toegelaten. Het huidige gebouw dateert van de 16de en 17de eeuw en is een van de best bewaarde oude ziekenhuizen van Europa.

Het bezoek bestaat uit twee delen: het klooster en de kruidentuin.

Er is een horecazaak bij de ingang.

De audioguide (Nederlands) brengt je door het volledige complex en weet je te boeien bij de vele thema’s, zalen en kunstwerken.

Reken toch op anderhalf uur voor een rustig bezoek zonder bij elke vitrine te blijven staan.

Adres: Place Alix de Rosoit, 7860 Lessines
Meer info op de website www.notredamealarose.be

Kasteel van Attre (op 20 km, 20 minuten)

Kasteel van Attre, in Brugelette, werd gebouwd in 1752 in klassieke stijl ter vervanging van een eerder kasteel. Dit kasteel kwam er in opdracht van de raadsheer en kamerheer van Jozef II van Oostenrijk. Geld was geen probleem en dat zal je onmiddellijk merken als je het kasteel bezoekt. Sommige meubelen werden op maat gemaakt, niet door lokale ambachtslui maar in Parijs.

In dit kasteel werd voor de eerste keer behangpapier uit China gebruikt en is nu nog steeds te zien. Ook de prachtige tuin is meer dan een bezoekje waard, hier zie je een constructie van kunstmatige grotten.

Adres:  Avenue du Château 8,  7941 Brugelette
Meer info op de website https://attre.be/

Pairi Daiza (op 21 km, 23 minuten)

Het park is gelegen in Cambron-Casteau, een klein dorpje in de Belgische provincie Henegouwen.

Wil je graag de wondermooie dierenwereld ontdekken? Een bezoekje aan Pairi Daiza, meermaals verkozen tot beste dierenpark van Europa, is dan zeker een aanrader! De indrukwekkende dierentuin is onderverdeeld in 8 werelddelen waar je onder andere Chinese Reuzenpanda’s, paradijsvogels, luiaarden, sneeuwpanters, olifanten en alligators zal aantreffen.

Naast de vele dieren die je er kan bewonderen, voorziet het park ook in verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo kan je er avontuurlijk in de hoogte klimmen op verschillende hangbruggen en in de speeltuin, je voeten laten verzorgen door pedicurevissen, deelnemen aan het blotevoetenparcours, een vogelshow meepikken of een ritje maken op de parktrein.

Adres: domaine de Cambron, 7940 Brugelette
Meer info op de website https://www.pairidaiza.eu/

Automuseum Mahy  (op 40 km, 33 minuten)

Het Automuseum Mahy in Leuze-en-Hainaut is een interessant museum voor liefhebber van oldtimers. Je ziet hier een grote collectie aan voertuigen van eind de 19de eeuw tot de jaren ‘70 van vorige eeuw. Ook fietsen en moto’s. Ook een belangrijke collectie auto’s van Belgische makelij zoals de peperdure Minerva zijn hier te zien.

Adres: Rue Erna 3, 7900 Leuze-en-Hainaut
Meer info op de website https://www.mahymobiles.be/